Polski Instytut Badań Jakości

Wraz z bogaceniem się zmieniają się wzorce konsumpcji w Polsce. Coraz więcej konsumentów stać na wybór produktu, nie biorąc pod uwagę wyłącznie kryterium cenowego. Rośnie zatem świadomość odnośnie jakości produktów spożywczych. Jest ona wzmacniania także przez powstanie mody na zdrowy styl życia. Tym samym Polacy chcą wiedzieć, co oferują im producenci żywności i jakiej jakości są to produkty.

Naukowe podejście do potrzeb konsumentów

W odpowiedzi na te potrzeby Polski Instytut Badań Jakości (PIBJA) nawiązał współpracę z Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW), dzięki czemu możliwe stało się wdrożenie standardów naukowych do oceny produktów spożywczych dostępnych na polski rynku. Tym samym realizowane badania z jednej strony gwarantują wysoką jakość otrzymanych wyników, a z drugiej bezstronność i obiektywizm w ocenie.

W ramach przygotowania testu woda została zakupiona w sklepach, w opakowaniach 6 butelek 500 ml w każdej zgrzewce. Laboratorium SGGW przeprowadziło sensoryczne badanie próbek wody, zgodnie z metodą QDA (Quantitative Descriptive Analysis) opisaną w standardzie ISO (13299:2010).

W teście uwzględniono następujące gazowane wody mineralne:

  • Saguaro (naturalna woda mineralna, wysokonasycona CO2, średniomineralizowana)
  • Kropla Beskidu (niskozmineralizowana naturalna woda mineralna nasycona CO2)
  • Polaris Plus (naturalna woda mineralna, niskosodowa, niskozmineralizowana, wysokonasycona CO2, Biedronka)
  • Nałęczowianka (naturalna woda mineralna, wysokonasycona CO2, średniomineralizowana)
  • Sudety (naturalna woda mineralna wysokonasycona CO2, średniomineralizowana, Sudety Carrefour)
  • Cisowianka (naturalna woda mineralna wysokonasycona CO2, średniomineralizowana)
  • Żywiec Zdrój (woda źródlana, wysokonasycona CO2)
  • Polanicka (naturalna woda mineralna, wysokonasycona CO2, średniomineralizowana

10 naukowców z SGGW oceniało 14 parametrów wszystkich dostarczonych próbek, w podziale na dwie główne grupy:

  • zapach (ostry, orzeźwiający, neutralny, obcy);
  • smak (słodki, kwaśny, gorzki, słony, cierpki, metaliczny, orzeźwiający, szczypiący, neutralny, obcy).

Każdy z parametrów mierzony był na skali 10-punktowej, gdzie wartość 0 oznaczała całkowitą niewyczuwalność a 10 – bardzo silny smak lub zapach. Sesje oceniające zostały zrealizowane dwukrotnie. Na zakończenie każdej z nich eksperci z SGGW wystawiali ogólną ocenę badanej próbki. Na podstawie tych ocen było możliwe wyłonienie najlepszych wód mineralnych.

Najlepsza spośród dobrych i bardzo dobrych

Na wstępie należy zauważyć, że wszystkie dostarczone próbki zostały ocenione jako produkty wysokiej jakości. Tym niemniej pierwsze miejsce ex-aequo zajęła woda mineralna „Jurajski Potok Saguaro” oraz „Kropla Beskidu”, uznane za najlepsze spośród wszystkich badanych. Na drugim miejscu uplasowały się trzy próbki wód mineralnych: Polaris Plus, Nałęczowianka oraz Sudety. Pierwszą trójkę zamyka Cisowianka oraz Żywiec Zdrój.

Źródło: www.kurier.pap.pl / Polski Instytut Badań Jakości

- REKLAMA -