CBOS zbadał dietę Polaków

0
232 wyświetleń

Centrum Badania Opinii Społecznej po pięciu latach przerwy powróciło do problematyki diet i przebadało w lipcu tego roku Polaków. Ilu Polaków stosuje jakąś specjalną dietę, konkretny sposób odżywiania? Ilu całkowicie wyklucza lub ogranicza spożycie określonych produktów? Jakie produkty na ogół są eliminowane z jadłospisu Polaków? Co skłania do wyboru określonego sposobu odżywiania? Czy od 2014 roku zaszły w tym zakresie jakieś zmiany?

Trzech na dziesięciu Polaków w ciągu ostatniego roku stosowało jakąś specjalną dietę, konkretny sposób odżywiania bądź też starało się wykluczyć ze swojego jadłospisu pewne produkty. Najczęściej były to osoby młode, badani z wykształceniem wyższym, zadowoleni z sytuacji materialnej swojego gospodarstwa domowego oraz mieszkający w największych miastach. Częściej kobiety niż mężczyźni. Układając swój jadłospis, tak jak pięć lat temu, Polacy najczęściej starają się wykluczyć z niego cukier, a w następnej kolejności – tłuste potrawy i alkohol. Również podobnie jak w roku 2014, badani decydują się na określony rodzaj diety przede wszystkim dlatego, że chcą się zdrowo odżywiać, stracić zbędne kilogramy bądź też skłaniają ich do tego dolegliwości i choroby.

 

Jak wynika z badań CBOS, diety eliminacyjne częściej stosowali najmłodsi respondenci (27% badanych w wieku 18–24 lata), mieszkańcy największych ponad półmilionowych miast (36%), absolwenci wyższych uczelni (33%) oraz badani zadowoleni z warunków materialnych swoich gospodarstw domowych (28%). Zauważyć można również, że młodzi ludzie częściej niż inni stosowali taką dietę przez krótki czas i już wracali do dawnych nawyków żywieniowych. Z kolei osoby z wyższym wykształceniem, mieszkańcy największych miast oraz respondenci zadowoleni z warunków materialnych swoich gospodarstw domowych są bardziej konsekwentni w jej przestrzeganiu i nadal ją stosują.

Rys. Jakiego typu produkty Pan(i) ograniczał(a) lub całkowicie wykluczał(a) Pan(i) ze swojego jadłospisu?

 

Jak pokazuje grafika, badani, którzy stosowali dietę eliminacyjną, najczęściej ograniczali lub wykluczali cukier i słodycze (57%). Dwukrotnie rzadziej decydowali się na zmniejszenie spożycia tłustych potraw (28%), a jeszcze rzadziej na ograniczenie bądź wykluczenie napojów alkoholowych (20%), produktów zawierających gluten (14%), gotowych dań (14%) oraz kawy (14%). Uzyskane w tym roku rezultaty zbliżone są do zarejestrowanych pięć lat temu.

Polacy decydują się na wykluczanie ze swojej diety określonych produktów z trzech głównych powodów. Do modyfikacji jadłospisu skłaniają badanych przede wszystkim: chęć zdrowego odżywiania, poprawy samopoczucia, kondycji (35%), różne dolegliwości i choroby (34%) oraz chęć zrzucenia zbędnych kilogramów (32%). Rzadziej w tym kontekście mówiono o wskazaniach lekarza (21%). W ciągu ostatnich pięciu lat motywacje związane ze stosowaniem diet zmieniły się jedynie w niewielkim stopniu.

Źródło: powyższe fragmenty tekstu pochodzą z opracowania badań przeprowadzonych przez Centrum Badania Opinii Społecznej (CBOS)

Fot. RyanMcGuire/ Pixaby

- REKLAMA -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ