Nadwaga lub otyłość u dzieci – jak zapobiegać?

Nieprawidłowa masa ciała dotyka dzieci już w wieku pięciu miesięcy. W Polsce prawie 1/3 uczniów szkół podstawowych boryka się z nadwagą lub otyłością. Przetworzona żywność, źle zbilansowane posiłki, brak podstawowych zasad zdrowego żywienia, mało ruchu – to główne powody takiego stanu rzeczy. Co warto wiedzieć o żywieniowych aspektach zapobiegania nadwadze i otyłości

Zachodzące zmiany cywilizacyjne wpływają na zmniejszenie aktywności fizycznej oraz
na niewłaściwe nawyki żywieniowe tak u dorosłych, jak i u dzieci. Siedzący tryb
życia czy spożywanie przetworzonej żywności to zachowania, które obserwują najmłodsi i na których się wzorują. Otyłość, będąca efektem zaburzenia równowagi pomiędzy ilością spożytej w pożywieniu energii a jej wydatkowaniem, rzutuje na prawidłowy rozwój, sprawność fizyczną oraz intelektualną dzieci i młodzieży, a także na ich zdrowie w późniejszym wieku. Dbanie o zdrowy styl życia i żywienie to najważniejsze działania w walce z otyłością i nadwagą.

Podstawy zdrowego odżywiania dzieci

Rozpoczynając pracę z dzieckiem z nadwagą lub otyłością powinniśmy pamiętać, że rozwiązaniem problemu nadmiernej masy ciała nie jest redukcja przyjmowanych kalorii, a zmiana jakości odżywiania. Powinna ona dotyczyć zarówno spożywanej żywności, jak i nawyków żywieniowych podopiecznego oraz osób w jego najbliższym otoczeniu. Dobrze
zbilansowana i wartościowa dieta dzieci i młodzieży składa się z lekkostrawnych źródeł białka, węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów, warzyw i owoców, a także zdrowych przekąsek.

Źródłem łatwostrawnych białek w diecie dzieci otyłych powinny być m.in.: chude mięsa i wędliny, świeże ryby, jajka, a także mleko, kefiry, jogurty czy maślanki. Równie ważne są białka pochodzenia roślinnego pozyskiwane np. z roślin strączkowych, m.in. fasoli, soczewicy czy grochu. Złożonych węglowodanów dostarczają m.in.: pieczywo razowe,
kasze (gryczane, jęczmienne, jaglane), ryż basmati i makaron pełnoziarnisty, płatki zbożowe. Dieta dzieci i młodzieży z nadwagą oraz otyłością powinna zawierać ok. 500 gramów warzyw dziennie.

– Ważne jest wypracowanie nawyków, dzięki którym dla dziecka warzywa będą stanowiły nieodzowny element głównych dań – podkreśla Anna Zięba, dietetyk cateringu dietetycznego CityDiet. – Istotne jest również wprowadzenie świeżych owoców do
diety, jednak musimy mieć na uwadze, że jest to dodatek do warzyw, a nie ich zamiennik.

Zdrowy jadłospis może także zwierać słodkie przekąski, takie jak suszone owoce, pestki roślin, orzechy. Mogą znajdować się w daktylowych batonach musli czy deserach na bazie jogurtu naturalnego.

Jeśli chcesz przeczytać ciąg dalszy artykułu, zapraszamy do czytelni online – LINK

Możesz też otrzymać wersję drukowaną magazynu w bezpłatnej prenumeracie – LINK


Artykuł sponsorowany

- REKLAMA -