Witamina D reguluje gospodarkę wapnia i fosforu, wzmacnia kości, wpływa na rozwój, wytrzymałość i regenerację mięśni. Jest ważnym czynnikiem procesu odchudzania. Zapewnia odpowiednie funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego jest tak ważna w diecie osób aktywnych fizycznie?
Wiosną i latem chronimy się przed nimi kremami z filtrem, jesienią i zimą mamy ich za mało. Promienie słoneczne pobudzające syntezę skórną witaminy D są naszym największym sprzymierzeńcem w dbaniu o jej odpowiedni poziom w organizmie. Jak jeszcze możemy jej dostarczać i dlaczego jest to tak ważne?
Sprawność, odporność, siła mentalna
Witaminę D dostarczamy naszemu organizmowi na dwa sposoby – spożywając produkty roślinne (dostarczamy witaminę D2) oraz odzwierzęce (witaminę D3), a także poprzez
syntezę skórną pobudzaną przez promienie słoneczne (witamina D3). Pomimo zróżnicowanego sposobu pozyskiwania tej witaminy większość mieszkańców Europy Środkowej musi świadomie dbać o jej odpowiedni poziom w organizmie.
Dla osób aktywnych fizycznie ma to dodatkowe znaczenie ze względu na wpływ witaminy D na minimalizowanie kontuzji (mocne kości, silne mięśnie, wsparcie regeneracji organizmu).
Wśród rzadziej wymienianych aspektów znajduje się także sprawne działanie
układu immunologicznego i zwiększanie odporności na infekcje, a także wpływ witaminy
D na układ nerwowy, a tym samym na formę mentalną. W efekcie odpowiedniej suplementacji proces treningowy przebiega zgodnie z założeniami, nie jest przerywany kontuzjami, chorobami i infekcjami, a dodatkowo zawodnik lub osoba w cyklu treningów zachowuje większą motywację i lepsze samopoczucie.
Co powinno zwrócić naszą szczególną uwagę i dać podstawy, żeby wnioskować o niedoborze tej witaminy? Głównymi objawami deficytu są m.in.: bóle kostno-mięśniowe, utrata apetytu, przewlekłe zmęczenie, spadek energii, spadek nastroju czy bezsenność. Niedobór witaminy D jest także czynnikiem zwiększającym ryzyko otyłości.
Wsparcie dla natury
Mając świadomość, jak ważna dla naszego zdrowia jest witamina D, warto znać jej zalecane dawkowanie, dostarczać ją w spożywanych posiłkach, a także suplementować.
– Dobrze zbilansowana dieta, zapewniająca odpowiednią ilość m.in. tłustych ryb, w tym łososia, śledzia czy makreli, oraz grzybów, takich jak kurki, borowiki czy pieczarki, a także jaj, które są źródłami witaminy D, jest wparciem do utrzymania jej odpowiedniego poziomu w organizmie
– podkreśla Anna Zięba, dietetyk cateringu dietetycznego CityDiet, specjalizująca się w suplementacji i żywieniu w sporcie.
Jeśli chcesz przeczytać ciąg dalszy artykułu, zapraszamy do czytelni online – LINK
Możesz też otrzymać wersję drukowaną magazynu w bezpłatnej prenumeracie – LINK
Artykuł sponsorowany