SGGW wybuduje Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

SGGW podpisała z firmą Skanska umowę na budowę Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych. Pracownicy Centrum będą prowadzić badania nad żywieniem i jego wpływem na zdrowie. Będą także edukować społeczeństwo w zakresie zdrowego odżywiania.

Skanska rozpocznie prace na początku lipca 2021 r. W trakcie 18 miesięcy wybuduje obiekt laboratoryjno – dydaktyczny wraz z zapleczem technicznym i infrastrukturą towarzyszącą. Budynek, wykonany wg projektu warszawskiego biura projektowego Best Building Consultans, charakteryzuje się nowoczesną bryłą, która doskonale wpisze się w otoczenie kampusu SGGW – czytamy w materiałach prasowych.

Projekt Wydziału Żywienia Człowieka SGGW

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych to projekt Wydziału Żywienia Człowieka SGGW. Będzie składać się z dwóch części połączonych łącznikiem, podziemnym i nadziemnym, i posiadać będzie łącznie 5 kondygnacji, w tym 1 podziemną i 4 nadziemne. W budynku zlokalizowanych będzie m.in.: 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem.

Na poszczególnych kondygnacjach, od strony południowej do północnej, znajdzie się 5 tarasów, które wyeksponują walory roślinności na stropodachach. Obiekt będzie wyposażony w ekologiczne i energooszczędne panele fotowoltaiczne i kolektory słoneczne pozyskujące energię na potrzeby budynku. Po zakończeniu prac, w grudniu 2022 r. Centrum zostanie wyposażone w unikatową aparaturę laboratoryjną.

Holistyczne podejście do nauk o żywieniu

ICNŻ jako wiodąca instytucja naukowo-dydaktyczno-wdrożeniowa będzie realizowało ideę holistycznego podejścia do nauk o żywieniu człowieka. Oprócz rozwoju badań, których wyniki znajdą zastosowanie w rozwiązywaniu problemów żywieniowo-zdrowotnych społeczeństwa, Centrum będzie również wszechstronnie kształciło profesjonalistów z zakresu żywienia człowieka, dietetyki, ochrony zdrowia, projektowania żywności spełniającej najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa. Pozwoli to wykorzystać system szkolnictwa wyższego do istotnego zwiększenia kwalifikacji zawodowych specjalistów w strategicznych z punktu widzenia kraju kierunkach.

Kluczowym zadaniem ośrodka będzie poprawa sytuacji zdrowotnej różnych grup populacyjnych Polaków poprzez zmniejszenie skali chorób powstających w konsekwencji nieprawidłowego sposobu żywienia.

– Projekt, który wspólnie realizujemy, jest niezwykle ważny ze względów społecznych i naukowych. Jesteśmy dumni, że udało nam się wspólnie uzgodnić harmonogram prac inwestycyjnych i doprowadzić do podpisania w dniu dzisiejszym umowy – mówi Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, prof. Krystyna Gutkowska.

Wartość inwestycji wynosi blisko 80 mln zł, z czego 40 mln zł stanowi dofinansowanie z budżetu Ministerstwa Edukacji i Nauki.

Źródło: opracowano na podstawie materiałów prasowych
Fot. Steve Buissinne/Pixabay

- REKLAMA -