Z raportu CBOS „Jak zdrowo odżywiają się Polacy?” wynika, że aż 80% przebadanych Polaków jest przekonanych, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo. Rzadziej niż co piąta osoba wskazała swój codzienny jadłospis jako niezdrowy. Jak wygląda codzienne menu Polaków? Gdzie zaszły zmiany? Co powinniśmy wyeliminować?
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Święto od 2007 r. organizują wspólnie Komisja Europejska oraz Euro-toques – organizacja zrzeszająca szefów kuchni z całej Europy. Dzięki jego obchodom, idea zdrowego żywienia może dotrzeć do znacznej rzeszy osób – warsztaty czy kampanie edukacyjne pomogą w utrwaleniu tej świadomości. Jest to szczególnie ważne w przypadku najmłodszych. Jak pokazują badania, dzieci coraz częściej mają problem z prawidłową wagą. U dorosłych Polaków niestety nie jest lepiej – z danych wynika, że 61 proc. Polaków ma problem z nadmierną masą ciała. Mnogość dostępnych na rynku słodyczy, wszechobecny cukier i pęd życia niestety nie sprzyjają temu, by zadbać o codzienną dietę.
Nawyki Polaków na talerzu
Jak czytamy w raporcie CBOS, ponad połowa badanych przyznała się do spożywania owoców i warzyw raz dziennie. Jednak problem tkwi w tym, że jedno jabłko czy marchewka to zbyt mało. Powinniśmy spożywać zdecydowanie więcej ryb – 62% badanych uważa, że spożywa ich za mało. W pędzie codzienności robimy zakupy „na szybko”, częściej sięgając tym samym po niezdrowe zapychacze i gotowe posiłki. Dane CBOS pokazują, że jedna czwarta Polaków sięga po słodycze przynajmniej raz w ciągu dnia.
Już nie samym czerwonym mięsem Polska stoi
Mówiąc o zdrowych nawykach, nie powinniśmy zapominać o ograniczeniu w naszej diecie mięsa. Biało jest nam niezbędne do utrzymania zdrowia w ryzach, jednak z łatwością możemy pozyskać je z roślin. I tutaj akurat mamy się czym pochwalić. Spożycie mięsa z roku na rok sukcesywnie spada. Polacy, według danych aplikacji Glovo, nawet w dostawach dań z restauracji, chętniej niż w poprzednich latach wybierają wszelkiego rodzaju sałaty, ale także bezmięsne wersje burgerów czy kebabów. To dobra prognoza na przyszłość.
Źródło: opracowano na podstawie materiałów prasowych Glovo
Fot. Shutterstock
Czytaj też Dieta Polaków jest mało odżywcza