Sanepid w pudełkach

Jak czytamy na portalu tvn24bis.pl  Sanepid skontrolował w 2016 roku 45 firm, zajmujących się cateringiem dietetycznym na terenie województwa mazowieckiego. W dwudziestu przypadkach stwierdzono nieprawidłowości.

Wśród zarzutów znalazły się  zastrzeżenia co do jakości produktów spożywczych, ich sposobów przechowywania, brak kontrolowania urządzeń chłodniczych, brak widocznej dla konsumenta informacji o zastosowanych składnikach alergennych użytych przy wytworzeniu i przygotowaniu żywności oraz brak informacji na opakowaniach dotyczących dostawców żywności.

Poza tym tvn24bis.pl powołuje się na informacje od mazowieckiego Sanepidu, według których w kilku miejscach produkujących dietetyczne posiłki inspektorzy natrafili na brudne podłogi, blaty, sprzęt kuchenny, wentylację i naczynia, a nawet insekty.

W nawiązaniu do artykułu zamieszczonego 1 czerwca 2017 r. na wspomnianym portalu, zatytułowanym „Dieta pudełkowa hitem, na który trzeba uważać. Sanepid zbadał firmy” Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Warszawie wydał oświadczenie, w którym ustosunkowuje się do sprawy.

Według niego pracownicy poszczególnych powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych skontrolowali 45 zakładów prowadzących catering dietetyczny na terenie Mazowsza.
W części z nich stwierdzono nieprawidłowości, które dotyczyły przede wszystkim uchybień stanu sanitarno – higienicznego, rozszerzenia zakresu dotychczas prowadzonej działalności jak również prowadzenia działalności bez uzyskania decyzji zatwierdzającej PPIS.

Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny zapewnia, że w wyniku działań podjętych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, skontrolowane firmy, w których stwierdzono nieprawidłowości, wprowadziły działania naprawcze i można stwierdzić, że uchybienia natury sanitarno – higienicznej zostały usunięte lub postępowania administracyjne są toku.

W oświadczeniu czytamy również, że w związku z wykrytymi nieprawidłowościami nałożono grzywny w drodze mandatów karnych, ale jednocześnie PWIS podkreśla, że na terenie woj. mazowieckiego nie odnotowano przypadków zatruć pokarmowych w wyniku korzystania z usług firm prowadzących catering dietetyczny.

Oczywiście, mówiąc kolokwialnie, nie można wrzucać wszystkich do jednego worka, ale niepokojący jest fakt, że firmy, które mają być kojarzone ze zdrowym stylem życia są na bakier z czystością i podstawowymi zasadami zachowania higieny oraz nie stosują się do przepisów prawa żywnościowego.

- REKLAMA -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ