W ofercie Olimp Sport Nutrition, marki odżywek i produktów dla profesjonalnych sportowców i osób aktywnych, znalazły się sosy. Jak informuje producent, Olimp Zero Sauce to bezcukrowe i beztłuszczowe produkty o niskiej wartości energetycznej. Trzy smaki są już dostępne w sprzedaży.
3 smaki sosów w ofercie Olimp Sport Nutrition
Sosy zero są stosowane przede wszystkim przez zawodników sportów sylwetkowych. Sięgają po nie także wszyscy ci, którzy podczas diety nie chcą rezygnować ze słodkich posiłków.
W ofercie Olimp Sport Nutrition znajdą się trzy smaki sosów zero: truskawka, karmel, podwójna czekolada. Sosy zero mogą być dodatkiem np. do owsianki, naleśników, omletów, ciast, gofrów czy lodów.
Olimp Sport Nutrition dla diabetyków
Sosy zero od Olimp Sport Nutrition to, jak podkreśla producent, nie tylko propozycja dla wszystkich tych, którzy chcą niemal bezkalorycznie delektować się słodkim smakiem. To także rozwiązanie dla diabetyków.
Wysoka zawartość błonnika m.in. przyczynia się do mniejszych wahań stężenia glukozy we krwi. Tym samym obniża odpowiedź glikemiczną po spożyciu posiłków, zmniejsza ilość cholesterolu dostępnego do syntezy lipoprotein i w konsekwencji korzystnie wpływa na jego stężenie we krwi. W sosach zostały zastosowano naturalne słodziki o niskim indeksie glikemicznym – ksylitol oraz sukralozę.
Sosy bez składników odzwierzęcych
Dzięki sosom zero ze smaku czekolady czy karmelu nie muszą rezygnować także wegetarianie oraz weganie. Wszystkie smaki sosów nie zawierają w wykazie składników surowców odzwierzęcych.
“Pracując nad sosami zero chcieliśmy czegoś więcej niż tylko niskokalorycznych produktów. Tak powstał Olimp Zero Sauce, który nie tylko jest dostępny w trzech rewelacyjnych smakach o idealnej konsystencji. Zawiera on także wysoką zawartość błonnika pokarmowego i może być stosowany przez diabetyków, wegan i wegetarian” – mówi Krzysztof Bałakier, Specjalista ds. Badań i Rozwoju – Sport w Olimp Sport Nutrition.
Źródło: materiały prasowe